De behandeling van een mevrouw uit Harderwijk was afgerond en van het ziekenhuis mocht ze naar huis. Ze had nog wel thuiszorg nodig, namelijk twee keer per dag. De vraag was alleen, welke thuiszorginstelling kon deze zorg leveren?
Bovenstaand voorbeeld is inmiddels een bekend en schrijnend probleem in de (thuis)zorg. Tekort aan zorgpersoneel is daar de grootste oorzaak van, niet de welwillendheid van de instellingen om zorg te bieden. In tijden van nood ontstaan vaak de mooiste oplossingen. Ook nu. Verpleegkundige Tineke Hoekstra van Buurtzorg nam contact op met haar collega’s van Zorggroep Noordwest-Veluwe, Allerzorg, Icare, Verian en Curadomi en stelde een eenvoudige vraag: ‘Zullen we gaan samenwerken?’
Thuiszorg is thuiszorg
“Thuiszorg is thuiszorg”, zegt Karin Schuiteman van Zorggroep Noordwest-Veluwe, “en dat moet niet afhankelijk zijn van wie zorgt voor wie.” Via een beveiligde thuiszorg-groepsapp kunnen de thuiszorgmedewerkers elkaar nu benaderen en een zorgvraag worden gesteld. “Het is eigenlijk heel makkelijk”, zegt Tineke Hoekstra van Buurtzorg. “Als iemand thuiszorg aanvraagt bij ons en wij kunnen bijvoorbeeld de avondzorg niet leveren, dan vragen wij via de groepsapp ‘Wie kan dat wel?’. Vaak wordt het zo opgelost. Weg is het probleem en dat is fantastisch!”
De cliënt staat centraal
Het is een prachtig initiatief, waarbij de cliënt centraal staat. Er hoeft nu minder nee gezegd te worden en het geeft meer ruimte in agenda’s en hoofden. Het verlicht namelijk niet alleen de werkdruk, maar ook emotionele druk. Karin en Tineke beamen dit beiden. “Nee zeggen, is zo vervelend. Als zorgmedewerker wil je toch maar een ding en dat is zorg bieden en met dit systeem kan dit nu!”
De familie van eerdergenoemde mevrouw is positief over deze samenwerking. Zij krijgen nu de kans om de mantelzorg thuis te bieden met ondersteuning van thuiszorg. Zelf hadden ze er niet bij stilgestaan dat het mogelijk was om verschillende organisaties te laten samenwerken, maar ze zijn dankbaar dat dit nu toch gelukt is. De familie hoopt dat meer mensen op deze manier geholpen kunnen worden.